Sulawesi Selatan Harusnya Jadi Surga Wisata

Tana Toraja, image by Google

Masih ingatkah kita tentang Tana Toraja? Daerah yang belasan tahun lalu menjadi target wisata yang diminati di Indonesia setelah Bali. Bagaimana dengan Lejja? Permandian air panas yang ada di Soppeng? Atau Tanjung Bira, pantai indah berpasir putih di selatan Sulawesi dan tentu saja Takabonerate, taman wisata yang luar bisa menawan di pulau Selayar.

Sulawesi Selatan bukanlah daerah yang kering akan obyek wisata. Keindahan alam, ragam budaya, kekayaan kuliner lokal. Semua ada di sini. Mamun kenapa gaung kampanye Visit South Sulawesi saja yang terdengar bertebaran sementara wisatawan tidak terlihat membludak? Apa ada yang keliru?

Potensi Wisata Sulawesi Selatan

Selain budaya yang unik, Sulawesi Selatan yang terdiri dari 4 etnis ini memang kaya potensi wisata. Masing-masing etnis berbeda dalam bahasa, pakaian, tarian dan lain-lain. Keragaman ini pastilah sangat menarik, karena banyak hal yang bisa dilihat, dinikmati dan dipelajari dalam sekali kunjungan saja.
Itu belum termasuk pemandangan alam. Dari pegunungan yang sejuk seperti Malino, yang terletak di kaki Gunung Bawakaraeng, hingga jejeran pulau2 di Selat Makassar. Semua menjadi bukti kebesaran Tuhan yang sangat menarik untuk dikunjungi.

Dan siapa pula yang tidak kenal dengan Coto Makassar, Konro dan semacamnya? Makanan khas ini pun sudah menjadi komoditi wisata. Seafood dengan hasil laut yang segar dan cemilan-cemilan lainnya juga menjadi makanan yang membuat penasaran orang-orang yang berkunjung ke kota ini.

Tetapi dari keragaman kekayaan budaya dan obyek wisata hal yang paling menonjol adalah wisata laut. Kekayaan biota laut dengan pulau-pulau berpasir putih menjadi tempat yang sangat tepat untuk berlibur.

Lalu kenapa bidang pariwisata yang seharusnya menjadi salah satu sumber pendapatan daerah ini seperti tertidur saja?

1. Mahal
Untuk mencapai tempat-tempat wisata masih tergolong mahal. Mari membandingkannya dengan promosi  daerah lain seperti Wakatobi. Biaya keberangkatan dari kota Makassar yang merupakan paket tour dari salah satu travel agent, total biaya Pulang Pergi sebesar Rp. 2.000.000,- dan ini adalah akomodasi dan transportasi selama 3 hari 2 malam.

Bandingkan dengan daerah wisata yang sepadan di Sulawesi Selatan, dalam hal ini adalah Taka Bonerate. Karena jarang sekali kita mendengar promosi travel yang membuat paket tour untuk berkunjung ke sana, sehingga orang-orang harus berusaha sendiri. Biaya untuk mengunjungi Taka Bonerate dari kota Makassar bisa berkisar antara Rp. 3.600.000,- sekali jalan.
Perbandingan yang lumayan bukan? Memang terlihat sangat mahal, tapi sebenarnya masalah utama bukan pada harga, tapi pada cara pemerintah daerah mengemas potensinya hingga bisa menjadi murah dan terjangkau.

Untuk solusi biaya murah seharusnya pemerintah mengajak para pengusaha travel untuk membuat paket-paket tour dalam wilayah Sulawesi Selatan, bukan hanya paket-paket tour luar negeri yang membuat kita melupakan budaya dan merasa asing dengan kampung halaman sendiri. Bila mau bersusah payah sedikit, pemerintah daerah harusnya mau memberi insentif dan reward bagi travel agent lokal yang mau membantu mempromosikan potensi wisata Sulawesi Selatan.

2. Susah terjangkau dan tidak terfasilitasi dengan baik
Masih mengambil perbandingan obyek yang sama yaitu Wakatobi dan Taka Bonerate. Keduanya  adalah tempat yang susah untuk dijangkau. Tetapi oleh karena pemerintah setempat benar-benar konsisten dengan  promosi wisata yang gencar dilakukan dan didukung oleh transportasi yang selalu tersedia maka Wakatobi jadi relatif lebih gampang dijangkau. Imbasnya, wisatawan makin penasaran dan kemudian meluangkan waktu dan biaya untuk berkunjung ke sana.

untuk berkunjung ke Wakatobi bisa dengan menggunakan pesawat terbang atau pilihan lain dengan menggunakan kapal laut yang cuma semalam jika berangkat tari kota Bau-Bau, Kabupaten Buton. Ada pilihan untuk akses bagi para pengunjung.
Sementara untuk ke Taka Bonerate, kita seperti harus berjuang sendiri mendapatkan cara bagaimana untuk bisa sampai ke sana. Penerbangan ke kota Benteng, Selayar memang sudah tersedia dari kota Makassar tapi dari kota Benteng ke kawasan Taka Bonerate, akses masih sangat sulit dan mahal.

Keseriusan pemerintah daerah Sulawesi Selatan  harusnya tertuang dari niat dan dimulai  dari program-program kecil  saja dulu yang difasilitasi dengan konsisten dan  berlanjut terus menerus. Hal itu akan lebih baik  dibanding membuat satu event yang besar dan gaungnya cuma sekali setelah itu hilang

3. Tidak dirawat dengan maksimal
Sudah menjadi hal yang jamak di negeri ini, kemurnian suatu kawasan akan perlahan-lahan dikotori seiring semakin banyaknya orang yang berkunjung ke tempat tersebut termasuk kerusakan alam oleh manusia. Oleh karena itu selain promosi wisata dengan pengusaha-pengusaha travel, pemerintah sebaiknya merangkul juga para pemerhati lingkungan.
Tujuannya agar segala sumber daya itu mampu bertahan dan tidak dirusak oleh manusia. Jika memungkinkan promosi wisata akan lebih bagus diselaraskan dengan promosi lingkungan. Karena di saat sekarang promosi lingkungan pun sudah merupakan strategi jitu untuk membuat sebuah produk tersebut laku. Melibatkan pihak-pihak yang terkait adalah cara yang tepat untuk membuat simbiosis mutual, dan yang pasti diperlukan perhatian yang khusus dari pemerintah sebagai kontrol sehingga dapat berjalan dalam koridornya masing-masing

4. Dibutuhkan keterlibatan semua pihak
Visit South Sulawesi 2012, ini bisa saja menjadi sekedar jargon saja tanpa hasil yang significant. Memang terlihat pembenahan-pembenahan fisik pada beberapa tujuan-tujuan wisata, tetapi sekali lagi jika tidak melibatkan unsur-unsur terkait untuk satu tujuan, program ini kemungkinan tidak akan berhasil maksimal.

Pengembangan promosi wisata di Sulawesi Selatan memang masih terkesan jalan di tempat. Belum semua pihak merasa dilibatkan. Sebagai contoh penduduk lokal di sekitar kawasan wisata, belum semua dilibatkan secara aktif sehingga rasa memiliki dari penduduk setempat belum sepenuhnya tumbuh.

Selain peranan aktif dari warga lokal, pemerintah daerah juga seharusnya mulai melirik para penggiat sosial media. Saat ini informasi lewat jalur sosial media yang memanfaatkan medium internet sudah sangat pesat, dan itu yang belum ditangkap dengan baik oleh pemerintah daerah Sulawesi Selatan.

Selain membangun sebuah situs web yang lengkap tentang potensi wisata Sulawesi Selatan, pemerintah daerah seharusnya menggunakan para penggiat social media sebagai buzzer yang ikut mempromosikan potensi wisata lokal.

Undang para blogger, pengguna facebook dan twitter untuk berkunjung ke tempat-tempat wisata yang ada di Sulawesi Selatan. Manfaatkan jaringan yang mereka punyai sebagai medium untuk mengangkat nama Sulawesi Selatan. Dari sana diharapkan ada feedback dari para pembaca blog dan follower di twitter tentang potensi wisata Sulawesi Selatan. Sebuah langkah yang efektif dengan biaya yang tidak terlalu besar.

Sulawesi Selatan adalah satu wilayah dalam negeri indah bernama Indonesia. Seperti wilayah lainnya, Sulawesi Selatan juga punya banyak potensi yang begitu menggiurkan untuk digali dan dinikmati. Sayangnya karena Sulawesi Selatan belum digarap secara serius.

Bila serius dan konsisten, pemerintah daerah provinsi Sulawesi Selatan bisa menjadikan propinsi ini sebagai salah satu tujuan wisata terkemuka di Indonesia. Karena Sulawesi Selatan seharusnya bisa menjadi surga wisatawan.

308 thoughts on “Sulawesi Selatan Harusnya Jadi Surga Wisata

  1. hi Mamie…..*hug*

    seharusnya menjadi surga, terutama bagi pemilik tanah itu sendiri.

    kita mestinya ikut memeriahkan tanah surga ini dengan kesadaran untuk senantiasa menempatkan Sulsel sebagai prioritas utama kunjungan wisata kita.

    terkadang kita lebih sering menghabiskan waktu di negeri orang berpesiar daripada di kampung sendiri. dari seluruh kabupaten/kota di sulsel, berapa banyak yg sudah pernah dikunjungi?

    *pertanyaan yg tepat utk diri si komentator sendiri he3*

  2. hi Mamie…..*hug*

    seharusnya menjadi surga, terutama bagi pemilik tanah itu sendiri.

    kita mestinya ikut memeriahkan tanah surga ini dengan kesadaran untuk senantiasa menempatkan Sulsel sebagai prioritas utama kunjungan wisata kita.

    terkadang kita lebih sering menghabiskan waktu di negeri orang berpesiar daripada di kampung sendiri. dari seluruh kabupaten/kota di sulsel, berapa banyak yg sudah pernah dikunjungi?

    *pertanyaan yg tepat utk diri si komentator sendiri he3*

  3. mamie selalu ji gang, setiap bulan berwisata ke makassar … eh.. itu pulkam yah? :))

    Tapi setuju daeng, kita harusnya mencintai dan bangga dengan budaya kita sendiri
    Jadi kapanki pulang 😀

  4. mamie selalu ji gang, setiap bulan berwisata ke makassar … eh.. itu pulkam yah? :))

    Tapi setuju daeng, kita harusnya mencintai dan bangga dengan budaya kita sendiri
    Jadi kapanki pulang 😀

  5. bener tuh….point2 yang diuraikan mamie bener banget

    aq aja walau punya saudara yg tinggal di Majene blm pernah kesana krn ongkosnya mahal
    hihihi…..

  6. bener tuh….point2 yang diuraikan mamie bener banget

    aq aja walau punya saudara yg tinggal di Majene blm pernah kesana krn ongkosnya mahal
    hihihi…..

  7. Jangankan takabonerate, kawasan yang dekat aja seperti pucak di maros atau malino di gowa serta bebrapa daerah lain di sekitar kota Makassar, fasilitasnya belum terlalu mendukung.

  8. Jangankan takabonerate, kawasan yang dekat aja seperti pucak di maros atau malino di gowa serta bebrapa daerah lain di sekitar kota Makassar, fasilitasnya belum terlalu mendukung.

  9. Sight Care is a daily supplement proven in clinical trials and conclusive science to improve vision by nourishing the body from within. The Sight Care formula claims to reverse issues in eyesight, and every ingredient is completely natural.

  10. Cortexi is a completely natural product that promotes healthy hearing, improves memory, and sharpens mental clarity. Cortexi hearing support formula is a combination of high-quality natural components that work together to offer you with a variety of health advantages, particularly for persons in their middle and late years. Cortex not only improves hearing but also decreases inflammation, eliminates brain fog, and gives natural memory protection.

  11. Boostaro increases blood flow to the reproductive organs, leading to stronger and more vibrant erections. It provides a powerful boost that can make you feel like you’ve unlocked the secret to firm erections

  12. Gorilla Flow is a non-toxic supplement that was developed by experts to boost prostate health for men. It’s a blend of all-natural nutrients, including Pumpkin Seed Extract Stinging Nettle Extract, Gorilla Cherry and Saw Palmetto, Boron, and Lycopene.

  13. Dentitox Pro is a liquid dietary solution created as a serum to support healthy gums and teeth. Dentitox Pro formula is made in the best natural way with unique, powerful botanical ingredients that can support healthy teeth.

  14. Endo Pump Male Enhancement is a dietary supplement designed to assist men improve their sexual performance. This natural formula contains a potent blend of herbs and nutrients that work together to improve blood flow

  15. SonoVive™ is an all-natural supplement made to address the root cause of tinnitus and other inflammatory effects on the brain and promises to reduce tinnitus, improve hearing, and provide peace of mind.

  16. Nervogen Pro, A Cutting-Edge Supplement Dedicated To Enhancing Nerve Health And Providing Natural Relief From Discomfort. Our Mission Is To Empower You To Lead A Life Free From The Limitations Of Nerve-Related Challenges. With A Focus On Premium Ingredients And Scientific Expertise.

  17. Glucofort Blood Sugar Support is an all-natural dietary formula that works to support healthy blood sugar levels. It also supports glucose metabolism. According to the manufacturer, this supplement can help users keep their blood sugar levels healthy and within a normal range with herbs, vitamins, plant extracts, and other natural ingredients.

  18. TerraCalm is an antifungal mineral clay that may support the health of your toenails. It is for those who struggle with brittle, weak, and discoloured nails. It has a unique blend of natural ingredients that may work to nourish and strengthen your toenails.

  19. Amiclear is a dietary supplement designed to support healthy blood sugar levels and assist with glucose metabolism. It contains eight proprietary blends of ingredients that have been clinically proven to be effective.

  20. Claritox Pro™ is a natural dietary supplement that is formulated to support brain health and promote a healthy balance system to prevent dizziness, risk injuries, and disability. This formulation is made using naturally sourced and effective ingredients that are mixed in the right way and in the right amounts to deliver effective results.

  21. TropiSlim is a unique dietary supplement designed to address specific health concerns, primarily focusing on weight management and related issues in women, particularly those over the age of 40. TropiSlim targets a unique concept it refers to as the “menopause parasite” or K-40 compound, which is purported to be the root cause of several health problems, including unexplained weight gain, slow metabolism, and hormonal imbalances in this demographic.

  22. Puravive introduced an innovative approach to weight loss and management that set it apart from other supplements. It enhances the production and storage of brown fat in the body, a stark contrast to the unhealthy white fat that contributes to obesity.

  23. Prostadine is a dietary supplement meticulously formulated to support prostate health, enhance bladder function, and promote overall urinary system well-being. Crafted from a blend of entirely natural ingredients, Prostadine draws upon a recent groundbreaking discovery by Harvard scientists. This discovery identified toxic minerals present in hard water as a key contributor to prostate issues.

  24. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

  25. Neotonics is an essential probiotic supplement that works to support the microbiome in the gut and also works as an anti-aging formula. The formula targets the cause of the aging of the skin.

  26. EyeFortin is a natural vision support formula crafted with a blend of plant-based compounds and essential minerals. It aims to enhance vision clarity, focus, and moisture balance.

  27. The Quietum Plus supplement promotes healthy ears, enables clearer hearing, and combats tinnitus by utilizing only the purest natural ingredients. Supplements are widely used for various reasons, including boosting energy, lowering blood pressure, and boosting metabolism.

  28. GlucoBerry is one of the biggest all-natural dietary and biggest scientific breakthrough formulas ever in the health industry today. This is all because of its amazing high-quality cutting-edge formula that helps treat high blood sugar levels very naturally and effectively.

  29. Elevate your vitality with Alpha Tonic – the natural solution to supercharge your testosterone levels. When you follow our guidance, experience improved physical performance

  30. AquaPeace is the most in-demand ear health supplement on the market. Owing to its natural deep-sea formula and nutritious nature, it has become an instant favorite of everyone who is struggling with degraded or damaged ear health.

  31. ReFirmance is an outstanding lift serum that highly supports skin firmness and elasticity, smooths the presence of wrinkles, and provides deep rejuvenation properties.

  32. I’m impressed with your article! The insights are valuable, and I believe incorporating more images in your next articles could make them even more appealing to a broader audience.

  33. LeanBiome’s unique and proprietary formula combines nine clinically-researched ‘lean bacteria’ species with Greenselect Phytosome, a next-generation green tea extract that has been formulated with patented, absorption-boosting Phytosome technology. This advanced ingredient blend helps to quickly reverse the bacterial imbalance in your gut microbiome, which has been identified as the root cause of belly fat and unexplained weight gain.

  34. Sumatra Slim Belly Tonic takes pride in its manufacturing process, ensuring that every batch is produced in FDA-approved and GMP-certified facilities. This means that each and every bottle of Sumatra Slim Belly Tonic meets the highest standards of quality and safety. You can trust that you are getting a product that has undergone strict quality control measures and is backed by scientific research.

  35. Sumatra Slim Belly Tonic takes pride in its manufacturing process, ensuring that every batch is produced in FDA-approved and GMP-certified facilities. This means that each and every bottle of Sumatra Slim Belly Tonic meets the highest standards of quality and safety. You can trust that you are getting a product that has undergone strict quality control measures and is backed by scientific research.

  36. I am absolutely thrilled to introduce you to the incredible Sumatra Slim Belly Tonic! This powdered weight loss formula is like no other, featuring a powerful blend of eight natural ingredients that are scientifically linked to fat burning, weight management, and overall weight loss. Just imagine the possibilities! With Sumatra Slim Belly Tonic, you have the opportunity to finally achieve your weight loss goals and transform your body into the best version of yourself.

  37. Prodentim contains probiotics that are known to support oral health by promoting healthy gums and teeth. These good bacteria help to reduce harmful bacteria in the mouth, which can cause tooth decay and gum disease. The formula also contains essential nutrients such as vitamin D, calcium, and magnesium, which are important for strong teeth and healthy gums. The blend of probiotics and nutrients in Prodentim has been clinically proven to be effective in promoting optimal dental health.

  38. What makes Sumatra Slim Belly Tonic even more unique is its inspiration from the beautiful Indonesian island of Sumatra. This supplement incorporates ingredients that are indigenous to this stunning island, including the exotic blue spirulina. How amazing is that? By harnessing the power of these rare and natural ingredients, Sumatra Slim Belly Tonic provides you with a weight loss solution that is both effective and enchanting.

  39. Discover Prostadine, your go-to supplement for maintaining optimal prostate health as you age. With nine natural ingredients dedicated to protecting and enhancing prostate well-being, this formula is your proactive solution for preventing issues and ensuring a healthy prostate as you grow older. Prioritize your prostate health with Prostadine for a vibrant, worry-free future.

  40. Sumatra Slim Belly Tonic takes pride in its manufacturing process, ensuring that every batch is produced in FDA-approved and GMP-certified facilities. This means that each and every bottle of Sumatra Slim Belly Tonic meets the highest standards of quality and safety. You can trust that you are getting a product that has undergone strict quality control measures and is backed by scientific research.

  41. I appreciate how well-researched and detailed your posts are It’s evident that you put a lot of time and effort into providing valuable information to your readers

  42. Glucotrust is a revolutionary nutritional supplement that is designed to support healthy blood sugar levels in the body. It is made from a blend of essential nutrients and powerful antioxidants that work together to promote optimal health and wellness.

  43. Puravive doesn’t just help you lose weight; it also boosts your metabolism, turning your body into a fat-burning machine. This means you not only lose weight but also feel more energetic and lively.

  44. Sugar Defender introduces a meticulously curated ensemble of eight key ingredients, each strategically selected to champion healthy blood sugar levels and facilitate weight loss. These ingredients collaborate to enhance the supplement’s effectiveness through diverse mechanisms, including energy elevation, fat burning, and metabolism stimulation, all while providing direct support for maintaining healthy blood glucose levels. Here is an insightful overview of each ingredient along with its purported functionality according to the manufacturer:

  45. The ability of Alpilean to target both subcutaneous and visceral fat distinguishes it from other weight loss products. Subcutaneous fat is visible beneath the skin, whereas visceral fat is harmful fat that accumulates around the organs, increasing the risk of heart disease and other health problems. Alpilean ensures that you not only look better, but also feel better by attacking both types of fat.

  46. Red Boost is a powerful and effective supplement that is designed to support overall health and well-being, particularly in men who may be experiencing the signs of low testosterone. One of the key factors that sets Red Boost apart from other supplements is its high-quality and rare ingredients, which are carefully selected to produce a powerful synergistic effect. Here is a list of the key ingredients in Red Boost and how they can support overall health and well-being:

  47. Fluxactive is a comprehensive dietary supplement made up of herbal extracts. This supplement is high in nutrients, which can properly nourish your body and significantly improve prostate health. Some of these ingredients have even been shown to lower the risk of prostate cancer.

  48. Sugar Defender’s prowess in managing blood sugar is deeply rooted in its exceptional blend of natural ingredients, each playing a distinct role that contributes to the overall success of the supplement. Here are some noteworthy positive impacts of the Sugar Defender Ingredients blend:

  49. Sugar Defender stands as a beacon of natural, side-effect-free blood sugar support. Crafted from a blend of pure, plant-based ingredients, this formula not only helps regulate blood sugar levels but also empowers you on your journey to weight loss, increased vitality, and overall life improvement.

  50. Sugar Defender stands as a beacon of natural, side-effect-free blood sugar support. Crafted from a blend of pure, plant-based ingredients, this formula not only helps regulate blood sugar levels but also empowers you on your journey to weight loss, increased vitality, and overall life improvement.

  51. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  52. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.兒童色情

  53. Howdy! Do you know if they make any plugins to
    assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
    If you know of any please share. Cheers! You can read similar blog here:
    Ecommerce

  54. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.活婴儿色情片

  55. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to
    get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
    success. If you know of any please share. Cheers!

    I saw similar blog here: List of Backlinks

  56. I urge you steer clear of this platform. The experience I had with it was only frustration and concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or better yet, seek out an honest service for your needs.

  57. I strongly recommend to avoid this platform. My personal experience with it was nothing but frustration along with suspicion of scamming practices. Exercise extreme caution, or better yet, seek out an honest site to meet your needs.

  58. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

  59. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

  60. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

  61. I urge you to avoid this platform. My personal experience with it has been nothing but disappointment and doubts about fraudulent activities. Be extremely cautious, or alternatively, seek out a trustworthy site for your needs.

  62. I urge you steer clear of this platform. My own encounter with it was purely disappointment along with doubts about deceptive behavior. Be extremely cautious, or better yet, seek out an honest site to meet your needs.

  63. I strongly recommend steer clear of this platform. My own encounter with it has been purely disappointment as well as concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, look for a trustworthy platform to fulfill your requirements.

  64. I strongly recommend stay away from this platform. My personal experience with it has been nothing but frustration along with concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, find a more reputable site to meet your needs.

  65. I urge you stay away from this site. My own encounter with it was nothing but frustration and suspicion of scamming practices. Be extremely cautious, or better yet, seek out a more reputable platform to fulfill your requirements.

  66. I highly advise to avoid this platform. My personal experience with it has been purely frustration along with doubts about scamming practices. Be extremely cautious, or better yet, find a trustworthy platform to meet your needs.

  67. I strongly recommend stay away from this site. My own encounter with it has been purely frustration along with concerns regarding scamming practices. Be extremely cautious, or even better, find an honest platform to fulfill your requirements.

  68. I highly advise to avoid this platform. My personal experience with it has been nothing but frustration as well as suspicion of fraudulent activities. Exercise extreme caution, or better yet, seek out an honest site for your needs.

  69. I strongly recommend steer clear of this platform. My own encounter with it has been nothing but dismay as well as concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, find a more reputable service for your needs.

  70. I strongly recommend steer clear of this platform. My personal experience with it has been nothing but dismay and doubts about scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, look for a more reputable service for your needs.

  71. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.国产线播放免费人成视频播放

  72. I highly advise steer clear of this platform. The experience I had with it has been only dismay along with concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, seek out an honest site for your needs.

  73. I urge you steer clear of this platform. My personal experience with it was only dismay along with suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, find a trustworthy site to fulfill your requirements.

  74. I urge you stay away from this platform. The experience I had with it was nothing but dismay and suspicion of deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or even better, look for a trustworthy service for your needs.

  75. Wow, wonderful blog layout! How long have you been running a blog for?

    you made running a blog glance easy. The overall look of your
    site is excellent, let alone the content material! You can see similar
    here sklep

  76. Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you ever been blogging for?

    you make blogging glance easy. The whole look of your
    web site is excellent, let alone the content!
    You can see similar here ecommerce

  77. I highly advise stay away from this platform. My own encounter with it has been purely disappointment and doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or even better, seek out a trustworthy platform to fulfill your requirements.

  78. I strongly recommend stay away from this platform. The experience I had with it was only disappointment as well as doubts about deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, find a more reputable service to fulfill your requirements.

  79. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.儿童色情

  80. I strongly recommend steer clear of this site. My personal experience with it was only disappointment along with doubts about fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or better yet, seek out an honest site to meet your needs.

  81. I urge you steer clear of this platform. The experience I had with it was only disappointment and concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, seek out an honest service for your needs.

  82. After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.儿童色情片

  83. I strongly recommend steer clear of this platform. The experience I had with it has been nothing but dismay along with suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, find an honest platform to fulfill your requirements.

  84. I strongly recommend to avoid this site. My own encounter with it was only dismay and doubts about scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, find a more reputable service for your needs.

  85. I highly advise steer clear of this site. My personal experience with it was only frustration as well as suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or alternatively, seek out a more reputable service to fulfill your requirements.

  86. I highly advise steer clear of this platform. My own encounter with it has been only dismay and doubts about scamming practices. Be extremely cautious, or alternatively, seek out a trustworthy site to fulfill your requirements.

  87. I strongly recommend to avoid this site. My personal experience with it has been purely dismay and suspicion of scamming practices. Exercise extreme caution, or better yet, find an honest service for your needs.

  88. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.国产线播放免费人成视频播放

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *